Avem 216 companii deținute direct de către Guvernul României. În plus față de aceasta mai avem vreo 1300 de companii deținute de autoritățile publice locale. Cele 216 companii generează 7% din PIB-ul României în fiecare an. Deci, iată că în România, spre deosebire de multe alte țări, Guvernul joacă un rol extrem de important în economia reală. Și l-am văzut și pe perioada pandemiei, și pe perioada crizei energetice, și ce s-a întâmplat acum în weekend. Am văzut cu întreruperea unuia dintre modulele de la Cernavodă, iar Hidroelectrica a intervenit și pe perioada weekend-ului și a produs undeva la 45% din energia României.
Deci este important ca statul, din punctul meu de vedere, să aibă un rol important în economie și să aibă companii puternice și reziliente în perioada de criză. La fel, cred că România are un element extrem de interesant și pozitiv, în evaluarea OECD. Dacă vă invit să mergeți pe site-ul OECD și dacă intrați și scrieți Corporate Governance State-owned Enterprises în România.
Veți vedea că în 2023, în februarie, am făcut o analiză consolidată pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, asupra companiilor de stat împreună cu OECD. Și aveți o poză clară asupra companiilor de stat, atât din punct de vedere al guvernanței corporative, cât și din punct de vedere al performanțelor.
Și elementul foarte important în studiul OECD este că avem un procent de 9% din companiile de stat sunt deja listate la bursă, ceea ce înseamnă că respectă cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă la nivel european. Vă spuneam că îmi doresc ca până în 2026 să avem încă 3 companii, așa cum ne-am asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență, 3 companii listate la bursă.