Relația cu Marea Britanie trebuie să fie liberă

După cum știți, urmare a ieșirii Marii Britanii din UE, s-au reactivat legile care erau înainte de 2007 în relațiile comerciale.

În prezent autoritățile competente din cele două state sunt în proces de
renegociere a prezentei convenții (datând din 1975), urmând să fie avute în vedere modificările care au avut loc în ultimii anii în legislația internațională.

Tot ce vă pot spune despre asta, având în vedere activitatea mea de la Ministerului Finanțelor, este că Direcția generală de legislație fiscală a formulat deja o sesizare privind aplicabilitatea declarației de reciprocitate și ea urmează să fie transmisă autorității Marii Britanii.

Ca detaliu, este în discuție dacă legislația fiscală este aplicabilă doar operațiunilor derulate:

  • de la data semnării declarației de reciprocitate
  • sau pentru cereri depuse în termenul legal, după semnarea declarațiilor de reciprocitate având ca obiect inclusiv operațiuni efectuate înainte de data semnării declarației.

Trecând peste aspectele pe care le avem încă de lămurit, și sunt convins că vom găsi cea mai bună soluție împreună.

Apreciez cu maxim respect eforturile companiilor britanice care se reflectă direct în bunul mers al economiei României.

În același timp, începem și noi să facem primii pași în îmbunătățirea societății regatului prin companiile românești. Mai ales din IT, dar nu numai.

Aș vrea să dau și un mesaj companiilor din UK.

Există un studiu foarte recent care arată că România este a șaptea țară din lume în topul țărilor în care o companie se poate globaliza. E făcut de firma de HR “Remote”, Îl puteți găsi aici: https://remote.com/blog/best-cities-for-global-expansion.