România este stabilă

Stabilitate. Acesta este cuvântul care descrie azi România. Perspectiva stabilă a ratingului de țară, semnată de Fitch, vine să întărească această stare de fapt.

În fața efectelor nefaste ale perioadei de urgență sanitară, ale războiului de la granița țării și ale altor evenimente financiare negative de proveniență externă, România a rămas un fel de insulă de stabilitate în zonă.

Stabilitatea politică adusă de această guvernare a produs și stabilitate economică. Cum am obținut stabilitate? Prin politici publice bine țintite și prudente.

Am finanțat de la ajutoare date mediului privat pentru revenirea din pandemie și până la sprijinirea populației în fața creșterii prețurilor la energie.

În condițiile acestor finanțări, am reușit să reducem deficitul la sub 6% din PIB, de la 9,61% în 2020. Anul acesta am programat un deficit de doar 4,4%, pentru ca de anul viitor să intrăm în ținta UE de 3%.

Agenția de rating Fitch a menționat această reziliență economică, atunci când a crescut perspectiva României de la negativă la stabilă.

Dar vrem mai mult. Vrem ca România să crească, și bunăstarea românilor odată cu ea.

Este motivul pentru care anul acesta guvernul a prevăzut o sumă record în bugetul statului pentru investiții, circa 7% din PIB. Plus banii europeni, care vin începând de anul acesta în sume fără precedent (prin PNRR și prin cadrul financiar clasic).

Ce probleme avem? Inflația și balanța externă. Estimăm că vom reuși să ducem inflația la o singură cifră anul acesta.

Pentru balanța externă există o singură soluție: investiții. Importurile nu sunt un păcat, dacă e vorba de transfer de tehnologie. Ce avem nevoie este producție, producție românească. Pentru aceasta, mizăm pe fondurile istorice pentru investiții.